Koło Gospodyń Wiejskich w Goczałkowicach-Zdroju zajęło III miejsce w IV Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych, który odbył się 20 października na sali OSP w Pielgrzymowicach.
W tegorocznej edycji wzięły udział gospodynie z siedmiu KGW, reprezentujące wszystkie gminy naszego regionu. Tematem przewodnim imprezy były „Ryby i potrawy z ryb na Ziemi Pszczyńskiej”. Według zasad konkursu każda drużyna miała za zadanie przygotować dwie konkursowe potrawy: danie główne – rybę lub zupę rybną oraz rybną przystawkę.
Koło Gospodyń Wiejskich z Goczałkowic-Zdroju, w skład którego weszła Pani Łucja Fijoł, Danuta Jacek oraz Teresa Furczyk do oceny przygotowały następujące, popisowe dania: wędzonego karpia oraz leszcza w marynacie.
Jak podkreśla Pani Danuta „sekret dobrze uwędzonej ryby tkwi w drobnych szczegółach, które są dopracowywane w jej rodzinie od 30 lat”. Dodatkowo na stole naszej gminy pojawiły się przystawki ze śledzia, zupa rybna z klopsikami, pasta z makreli, tymbaliki z dorsza, tradycyjna sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa oraz sernik na zimno i ciasteczka z nadzieniem jabłkowym.
Na sąsiednich stoiskach królowały karpie pieczone, karpie w galarecie, sumy i pstrągi oraz śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie przygotowane na różne sposoby, według różnorodnych przepisów.
Jednym słowem, wszystko to, co można przyrządzić z naszych wodnych przyjaciół. Zresztą, jak podkreślali organizatorzy konkursu, czyli Powiat Pszczyński oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego poświęcenie IV edycji rybom podyktowane było tradycją hodowli tych zwierząt na okolicznych terenach oraz ich walorami smakowymi i wartościami odżywczymi.
Jeszcze przed rozpoczęciem oceny konkursowych dań o historii karpia, jego pochodzeniu i zasadach hodowli zgromadzonej widowni opowiedział znawca tematu, dr ichtiologii - Henryk Białowąs, który wraz z Gabrielą Gwiszcz, Janem Dudką i Jakubem Mrozkiem wszedł w skład 4-osobowego jury.
Komisja po wnikliwej i dogłębnej degustacji, ocenie strony estetycznej prezentowanych dań i stoisk oraz związku potraw z tradycją regionu postanowił przyznać pierwsze miejsce KGW z Pielgrzymowic, które przygotowało karpia w pierzynce kapuścianej z grzybami leśnymi oraz żurek rybny. Ex aequo na najwyższym podium znalazło się KGW z Frydku, które zaprezentowaqło zupę rybną na maślance oraz pieczonego karpia. Srebro, za karpia w miodzie z plackami z kiszonej kapusty oraz pstrąga w galarecie wywalczyło KGW z Kobióra.
W trakcie trwania imprezy nie mogło zabraknąć również części artystycznej, na którą złożył się koncert Zespołu Folklorystycznego Pielgrzymowianie oraz występ grupy teatralnej, działającej przy miejscowej szkole podstawowej w przedstawieniu zatytułowanym „Baśń o ryboku i złotyj rybce”.
Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych, bowiem wszyscy wiemy, że za wybitnym daniem zawsze stoi ręka genialnej gospodyni.
Ewelina Sowa-Mrzyk